Starten met handlettering: welke materialen?

8 April, 2018

Door Annemarie

Handlettering, is dat niet gewoon een nieuwe woord om kalligrafie hip te maken? Je hebt vast een dure vulpen en inkt nodig om dat te kunnen doen. Niets is minder waar!

In mijn eerste blog leg ik je graag uit met welke materialen je al snel een prima basis set hebt om met handletteren te beginnen. Waarschijnlijk heb je het meeste materiaal al in huis!

Werkmat

Een werkmat is voor mij de onmisbare ondergrond om op te werken. Ik heb een werkmat op A3 formaat met lijntjes, ook wel snijmat. De lijnen zijn voor mij een belangrijk hulpmiddel voor het uitwerken. Deze mat is bij diverse winkels verkrijgbaar, zoals bol.com, 123inkt.nl, dekwast.nl. De prijzen zijn zeer uiteenlopend, ik koop ze altijd gewoon bij de Action, voor €1,79 heb je een fantastisch ondergrond om op te handletteren. Overigens is deze niet zo geschikt om op te snijden. 

Gum en lineaal

Een goede gum is onmisbaar, zowel voor de starter als voor de gevorderde handletteraar. Ik gebruik de gum gedurende het hele proces. Ik gebruik zelf een wat zachtere gum van het merk Bruynzeel. Mijn ervaring met gummen van Laufer is wat minder vooral omdat een hardere gum het papier eerder kreukt. Maar probeer vooral uit wat je zelf prettig vindt, het is een zeer belangrijk hulpmiddel! Ook gebruik ik altijd een lineaal of een geodriehoek. De lineaal van Aristo vind ik fijn, de geodriehoek komt nog uit mijn middelbare school etui!

Papier

Voor het basis handletteren kun je gewoon wit A4 papier gebruiken. In de ontwerpfase gebruik ik meestal ruitjespapier, gewoon basis papier, niets bijzonders. Voor kaartjes heeft de Hema een prima optie, correspondentiekaarten formaat A6. Dit is goed betaalbaar 50 stuk voor €2. Als je wat gevorderd bent, en andere technieken gaat gebruiken, zul je merken dat je behoefte krijgt aan andere, duurdere papiersoorten. Ik gebruik veel het aquarel papier van Canson. Dit is kostbaar en echt nog niet nodig als je gaat starten.

Potloden en kleurpotloden

Potloden zijn natuurlijk onmisbaar als basis schrijfgerei voor handletteren. Ik gebruik meestal een grijs potlood met hardheid 2H, dit gumt net iets beter uit dan een potlood met hardheid HB. Ik heb verschillende merken, Derwent, Toison D’Or, Koh-I-Noor en uiteraard ook van Bruynzeel. Een sterke voorkeur voor een merk heb ik daarbij niet.

Een basisset kleurpotloden met 24 verschillende kleuren is prima voor de startende handletteraar. Ik adviseer je wel om te investeren in een goede set, hierbij gaat het vooral het pigment, de kleurkwaliteit. Bruynzeel heeft mijn voorkeur, voor €10 a €15 heb je een prima basisset. Stabilo vind ik minder fijn, omdat die wat droger tekent, gaat minder soepel over het papier. Het is niet nodig om in dure sets van merken zoals Faber-Castell te investeren.

Fineliners

Ik adviseer iemand die start met handlettering om bij de Hema een 12-pak fineliners aan te schaffen. Dit zijn fineliners van 0,4 mm breed met de kleuren: geel, oranje, rood, roze, paars, donkergroen, lichtblauw, donkerblauw, bruin, grijs en zwart. Je bent hiervoor €2 kwijt en dat is prima als basis. Als je iets meer gevorderd bent is het fijn om wat verschillende maten zwarte fineliners aan te schaffen. Micron fineliners van Sakura zijn fantastisch. De set Pigma Micron met 6 zwarte fineliners (0,2 – 0,25 – 0,3 – 0,35 – 0,45 – 0,5 mm) gebruik ik erg veel. Vooral de fineliner van 0,2 mm is erg fijn!

Inspiratie

Tot slotte is natuurlijk inspiratie en creativiteit heel belangrijk bij het handletteren. Ieder mens is creatief, maar de ene heeft van nature meer creativiteit dan de ander. Alhoewel kinderen altijd ongelofelijk creatief zijn. Ik help je graag met het opdoen van inspiratie. Op mijn website vind je verschillende voorbeelden. Of schrijf je in voor een van mijn workshops, Uiteraard kun je op pinterest.com ook veel inspiratie opdoen. Natuurlijk vind ik de eerste twee opties het leukste.

Volgende blog

Ik lees graag of deze blog je heeft geholpen. Mocht je andere vragen of ideeën hebben dan lees ik dat ook graag. Laat dan even een reactie achter op mijn Facebook pagina.